Una lliçó de vida

“Si no arrisques la vida la tindràs sempre perduda”, David Castillo.

Coberta del llibre 'Poesia, contracultura, Barcelona'

David Castillo i Marc Valls, els editors i responsables del llibre Poesia Contracultura Barcelona es van posar junts per a la foto i, abans que el fotògraf disparés, van aixecar el dit del mig d’una de les seves mans. Era un gest de dos nostàlgics d’una època perduda o el crit encara viu d’una forma d’entendre el món? Fa ben poc llegia un article de Miqui Otero a El Periódico, on recuperava una cancó d’Astrud: «El nostre bar va tancar i ara hi han posat un Starbucks i ens fa tanta ràbia que sembla nostàlgia». Doncs, nostàlgia molta, però també ràbia, i molta, és el que respira aquesta meravella de llibre (per la seva edició i pel seu contingut).

Poesia Contracultura Barcelona, editat per l’Ajuntament de Barcelona (si ja us ho podeu creure) és un llibre que recull els versos, les paraules, els dibuixos, les cançons, la mala llet, la tendresa, el patiment i les alegries de divuit poetes que ja són morts, morts prematurament, però aquest no és un “llibre sobre la mort sinó una lliçó de vida”, com escriu el també poeta David Castillo en el pròleg.

Divuit poetes que van començar a acomiadar-se el 1986 fins el més recent 2012. Divuit persones que van decidir que la vida no podia ser imposada, sinó que la volen viure com ells volien. Al límit i en llibertat, i ho van fer en temps convulsos, de decepcions postfranquistes, d’experiments amb susbtàncies gratificadores i mortals, i d’amors prohibits i letals en forma de quatre lletres. I en una ciutat que ja no existeix. Perquè l’actual Barcelona no la podrien reconèixer.

Pepe Sales, àlbum personal

Pepe Sales, àlbum personal

Hi trobareu noms més coneguts, com Roberto Bolaño o Pepe Sales, però també autèntics desconeguts per descobrir. Poetes que eren pintors i pintors que eren músics. Perquè van ser temps en que l’experimentació, la barreja, la fragmentació, la revolució i la creació eren producte de la vitalitat i no dels patrocinadors.

Llibre en el qual hi trobareu una ciutat que s’ha volgut enterrar: des de les Jornades Llibertàries als concerts de l’antic Zeleste. De Ràdio Pica als fanzines de totes mides i colors. De la Banda Trapera del Rio a la revolució dels Macromasa. Una ciutat que ha volgut ser amagada i que va existir. I tant que va existir! Viure-la de nou és gratificant, alliberador diria però no us estalviareu un gran disgust quan ara sortiu al carrer i vegeu maletes de turistes amunt i avall, festivals patrocinats per empreses dubtoses o selfies a tres mans.

Marc Valls i David Castillo han recuperat per la memòria d’aquesta ciutat una generació oblidada. Per sort, hi hagut més gent que també ha contribuït i continua lluitant per la causa. Així us podeu trobar amb la Web sense nommagatzem d’articles i recuperacions sobre la contracultura barcelonina, o el llibre de Jaime Gonzalo, La ciudad secretaun compendi dels grups més undergrounds abans de la Barcelona olímpica.

Àngel Carmona a la Model, 1984.

Àngel Carmona, el 1984 a la Model, dualogant amb els presos en una de les accions del grup O així. A l’escenari Meritxell Sales, Jordi Pope, Enric Casasses i David Castillo.

Així doncs per als que creieu amb l’inconformisme, el pensament crític, la curiositat i la resistència, és una obra irresistible. “Copsar la força del pensament crític d’una generació”, diu Marc Valls, un dels editors del llibre. David Castillo afegeix en el seu pròleg: “La contracultura i aquests poetes són vius perquè són vigents, els seus versos rebenten les consciències”.

Per els que teniu més curiositat sobre el llibre, els divuit poetes i artistes que hi surten són ALBERT SUBIRATS / PAU MARAGALL / PEPE SALES / JORDI POPE / PERE MARCILLA / JAUME CUADRENY / XAVIER SABATER / ROBERTO BOLAÑO / RAÚL NÚÑEZ / MÒNICA MARAGALL / LEO SEGURA / CARLOS MERSEBURGER / JORDI CARBÓ / CARLOS IGUANA /
SEBASTIÀ ROURE / PIRU CIRUGEDA  i GENÍS CANO.

pd: Un llibre que a la coberta porta la mateixa estrella que la nostra, ja era motiu suficient per ser el llibre de l’any.

 

Anuncis

About Oriol Guiu / Killtheparty dj

Promotor y selector musical, fan, y editor de libros. Fundador del festival Vallsonora y programador del 2013 al 2015.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: